Steven's Coaching

Transformeer Je Verkoopkracht en Bereik Persoonlijke Topprestaties


Steven's Coaching #2: De kracht van luisteren 

Het Moment Waarop Luisteren Mijn Ogen Opende

Dit artikel is geïnspireerd door mijn oorspronkelijke bijdrage aan de blog van 2Contact, welke je hier kunt lezen.

Aan de start van mijn verkoopcarrière was mijn enthousiasme niet tegen te houden. Gewapend met een positieve houding en een glimlach die klanten door de telefoon zelfs konden voel, leek elke positieve respons de kwaliteit van mijn vaardigheden te bekrachtigen. Maar geleidelijk aan verdween de nieuwigheid en settelde ik me in een comfortabele routine. Deze sluipende zelfvoldaanheid werd onverwacht onderbroken door een coachingsessie die mijn blik op verkopen en klantinteractie zou kantelen.

De Wekker Ging Af
Tijdens deze sessie wees mijn trainer op iets cruciaals: mijn kracht lag in het echt luisteren. Mijn aanname dat succes enkel uit een foutloze pitch voortkwam, bleek incorrect. Het was het luisteren naar wat niet direct gezegd werd, het oppikken van hints uit de stiltes, dat werkelijk waarde had. Dit inzicht was een keerpunt: succes in verkoop komt voort uit het ontvangen, begrijpen en reageren op de werkelijke behoeften.

De Kunst van Luisteren: Een Openbaring
Meteen bracht ik mijn verse inzicht in de praktijk. Tijdens een gesprek met een klant die ik als lastig ervoer, besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik stelde de vraag: "Wat vindt u echt belangrijk?" gevolgd door "Waarom is dat zo waardevol voor u?" Hun antwoorden gaven een verrassend nieuwe wending aan ons gesprek. Dit leidde ons naar een dialoog van diepgang en verbinding. Mijn aandachtige en empathische benadering onthulde de ware wensen en behoeften van de klant, waardoor ik een passende oplossing kon bieden. Zo ontdekte ik dat de kern van vertrouwen begint met luisteren.

De Invloed van Luisteren
Deze nieuwe aanpak tilde mijn verkoopresultaten naar een hoger niveau. Maar belangrijker nog, het leerde me dat luistervaardigheden in elk aspect van interactie van waarde zijn. Deze aanpak heb ik sindsdien toegepast in alle aspecten van mijn leven, verrijkend hoe ik me verbind met klanten, collega's, vrienden en familie.

Aan de Slag
Dit alles heeft me gemotiveerd om dieper in te duiken op hoe empathisch luisteren en echte interactie niet alleen de verkoop, maar alle vormen van relatie kunnen verbeteren. In toekomstige blogs zal ik ingaan op het belang van klantgerichtheid en essentiële verkoopvaardigheden delen.

Waarom Dit Verhaal Delen?
Ik geloof dat, ongeacht het vakgebied, wij allen streven naar diepgaande connecties. Mijn jaren als verkoopcoach hebben me geleerd dat het wonder van sales schuilt in het menselijke aspect. Deze rijkdom aan verhalen, de uitdagingen en de triomfen zijn wat ik hier wil delen.

Wil je je skills direct verbeteren? Hier zijn enkele praktische tips:

  • Stel open vragen om de ware motivaties te onthullen.
  • Luister met het doel te begrijpen, niet alleen om te antwoorden.
  • Beoordeel en pas je communicatiestijl aan en wees open voor nieuwe methodes.

Deze essentiële tactieken regelmatig inzetten zal niet alleen je zakelijke gesprekken verbeteren, maar ook een fundament leggen voor wederzijds vertrouwen en begrip, wat alle gebieden van het leven ten goede komt.


Jouw Uitnodiging om te Groeien
Ben je klaar om je sales aan te scherpen met een menselijke touch? Ik nodig je uit om deel te nemen aan mijn coachingprogramma. Samen brengen we je vaardigheden naar een nieuw niveau, met praktische, persoonlijke adviezen die jouw klantcontacten zullen transformeren. Neem contact op, en laten we samen deze reis beginnen. Ontdek mijn coachingdiensten hier.